Microsoft inchide 2 servere C & C ale virusului troian ZeuS

Microsoft actioneaza impotriva infrastructurii de comanda si control din spatele retelei Zeus, cu un efort de eliminare, care a inclus confiscarea a doua adrese IP folosite pentru serverele C & C si a dat in judecata 39 de sustinatori anonimi ai virusului troian ZEUS.

ZeuS, este virusul troian cel mai des folosit pentru furtul datelor bancare. Pe piata neagra exista mai multe versiuni de toolkituri ZeuS care pot fi detectate de programele antivirus.

Virusul Zeus permite unui atacator sa monitorizeze actiunile unui utilizator si sa fure acreditarile pentru online banking sau alte site-uri valoroase. Ca si alte mari botnet-uri care opereaza acum, reteaua Zeus nu reprezinta doar un botnet, ci  zeci si zeci de retelele individuale operate de catre infractori din intreaga lume.

Operatiunea Microsoft anti-Zeus a dus la eliminarea a doua servere C & C, care sunt utilizate in reteaua globala Zeus, dar oficialii companiei spun ca nu se asteapta ca aceasta miscare sa paralizeze intregul sistem Zeus.

Lunea trecuta, Microsoft a intentat proces in Districtul de Est din New York, impotriva mai multor persoane, care folosind pseudonime diferite, au operat botnet Zeus. Compania a cerut instantei permisiunea de a taia infrastructura de servere C & C a lui Zeus si, de asemenea, a cerut ca acest caz sa fie temporar sigilat, in scopul de a pastra elementul surpriza impotriva suspectilor. Instanta a fost de acord in privinta confiscarii serverelor.

Microsoft a eliminat doua adrese IP care se aflau in spatele structurii “comanda si control” a botnet-ului Zeus. De asemenea, Microsoft monitorizeaza in prezent 800 de domenii securizate, care ii ajuta sa identifice mii de calculatoare infectate  cu Zeus .

Botnet Zeus vizeaza doar calculatoare cu sistemul de operare Microsoft Windows. Zeus nu functioneaza pe Mac OS X, Linux, sau orice alt sistem de operare.

Infractorii pot fura prin Zeus  date de logare pentru retele sociale online, e-mail, conturi online banking sau alte servicii financiare online. Site-urile de top, cu datele de autentificare furate, potrivit raportului Netwitness sunt : Facebook, Yahoo, Hi5, Metroflog, Sonico si Netlog.

Zeus este foarte dificil de detectat. Acesta este motivul principal pentru care malware-ul este considerat cel mai mare botnet de pe internet: aproximativ 3,6 milioane PC-uri  ar fi infectate numai in SUA.

Expertii in securitate continua sa ofere instruire utilizatorilor pentru a-i impiedica sa dea  clic pe link-uri ostile sau suspecte in e-mailuri sau pe web in timp ce, de asemenea, ii consiliaza sa tina pasul cu actualizarile antivirus.

Atunci cand achizitionati un antivirus, asigurati-va ca acesta va ofera optiuni precum : tastatura virtuala, tehnologie antiphising, protectie anti-keyloggers,  scanare siteuri web si email.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>